Band och projekt

Ian Carr & The Various Artists

Ian Carr – gitarr, Maria Jonsson – viola d´amore, Laura Wilkie – fiol, Thomas Gibbs – piano, tramporgel, Staffan Lindfors – kontrabas

”… musik som bubblar av såväl livsbejakande spjuveraktighet som känslig precision.” Patrik Lindgren, Lira Musikmagasin

Bandet har spelat ihop sedan januari 2015 då vi träffades i Thomas Gibbs lägenhet Glasgow för några dagars rep inför releasen av Ian Carrs skiva ”Who he!” på Celtic Connections. Ett underbart samarbete, en musikalisk vänskap som spräcker både geografiska och musikaliska gränser. 2017- 2022 har vi gjort några turnéer och festivaler i Sverige och Storbritannien, en skiva ”I like your taste in music” 2020 och en EP ”We will find our way back home” 2022.

www.iancarrguitar.com/ian-carr-the-various-artists/

Långt bort i skogen

Av och med Sofia Sandén & Maria Jonsson

En audiovisuell folkmusikföreställning för barn 5-10 år. Temat är fäbod och vallmusik och i föreställningen får publiken lära sig om livet på fäboden. Musiken liveloopas och integreras med publiken som både får dansa fäboddisco och vara med och spela in ett ljudlandskap. På filmduken visas dels gamla arkivfilmer, dels filmer från Karl Tövåsens fäbod utanför Rättvik.
Långt bort i skogen har sedan 2015 spelats över 200 gånger både som skol- och offentlig föreställning över hela Sverige

Musiken till föreställningen gavs ut på skiva i november 2018 och nominerades till Årets Barn på Manifestgalan 2019.

www.langtbortiskogen.com

När storskogen föll

Av och med Sofia Sandén, Maria Jonsson och Hugo Emretsson

En lekfull musikteaterföreställning som tar oss tillbaka till slutet av 1800-talet. I Sverige växer skogsindustrin, något som under de kommande årtiondena kommer att göra att Sverige går från att vara ett av Europas fattigaste länder till ett av de rikaste. I föreställningen får publiken möta värmlänningen Per Nilsson som fått sitt första jobb som huggare i skogen utanför Mora. Ett hårt och slitsamt arbete under några vintermånader.

Föreställningen har framför allt spelats på Siljansfors skogsmuseum för barn i åk 4-6

Jättarna från Vilhelmina

Av och med Maria Jonsson och Daniel Fredriksson

En audiovisuell berättarföreställning som bygger på Lisa Johansson Sandbergs berättelse om jättar i Vilhelmina. Nyskriven musik av Daniel och Maria ramar in Lisas röst från arkivinspelningar och berättelsen gestaltas av animationer av John Rasimus och visuals av Peter Sundqvist.

Jättarna kan framföras som en av två akter tillsammans med Doktor Loops audiovisuella föreställning ”Monstret i paradiset”. Tillsammans går den två-delade föreställningen under namnet ”Jättar och monster”.

Kulturföreningen Audiens

En fri grupp bestående av tre skådespelare och en musiker. Skådespelarna Hugo Emretsson, Caroline Rendahl och Joel Torstensson och musikern Maria Jonsson har under två somrar specialdesignat och framfört föreställningar som inspirerats av den årliga konstutställningen på Magasinet i Falun. 2021 gjorde de ”Från och med i dag” inspirerad av Kent Wistis satiriska teckningar. 2022 skapades ”Leaving the dream” utifrån fotografen Erik Johanssons drömlika bildvärld.

”Det blir ett äventyrligt och lustfyllt scenkonstverk när kvartetten tar sig an fotokonstnären Erik Johanssons magiska och smått surrealistiska bildvärld.”  Dalademokraten, 26 augusti 2022

https://audiens1.webnode.se/

Daniel Pettersson & Maria Jonsson

Två riksspelmän från Västerbotten som tillsammans har dykt ner i den västerbottniska folkmusiktraditionen. I projektet ”Kadrilj” gick de igenom tre spelmansböcker från tidigt 1800-tal och det resulterade i en cd och ett nothäfte. ”Kadrilj” nominerades till årets utgåva på Folk och Världsmusikgalan 2015.

FaluFolkBand

Fem folkmusiker från Falun och en street-dansare från Syrien gör en bejublad skol-happening som går under namnet ”Musiköverfall”, vilket är precis som det låter, en oannonserad, överraskande konsert som kan ske där man minst anar det – i korridoren, i klassrummet, på skolgården dyker vi upp bakom bollplanket och river av ett gäng låtar.

Musiker: Maria Jonsson, Ola Bäckström, Ian Carr, Staffan Lindfors och Totte Mattsson. Dansare: Dlcher Jabo

Solsaate

Folkmusik möter hårdrock och blir alltså folkmetal-bandet Solsaate. Ett projekt initierat av Daniel Fredriksson och Erik Larsson.