Om

Maria är riksspelman och folkmusiker från Skellefteå i Västerbotten. Hon har under många år arbetat som frilansmusiker och fiolpedagog i många olika sammanhang. 1990-2003 turnerade hon mycket i framför allt Frankrike men även övriga Europa med den svensk/franska gruppen Svart Kaffe. Efter studier på Musikhögskolan i Stockholm 1997-2000 bosatte hon sig i Falun med sin partner gitarristen Ian Carr. Som musiker har hon varit aktiv i flera olika band och projekt och även arbetat som teatermusiker på bland annat Västerbottensteatern och Dalateatern.

De senaste åren har hon huvudsakligen arbetat med musikteaterföreställningar för barn som ”Långt bort i skogen” med Sofia Sandén och ”När storskogen föll” med Sofia Sandén och Hugo Emretsson. Med gruppen Nya Folkungar (med Ian Carr, David Albertsson och Emil Skogh) gör hon workshops och konserter för barn i grundskolan.

Hon spelar i 5-manna bandet Ian Carr & The Various Artists och i duo med spelmannen Daniel Pettersson (nyckelharpa). Tillsammans med Daniel Fredriksson (mora-oud, flöjt) spelar hon den audiovisuella föreställningen ”Jättarna från Vilhelmina”. Hon ingår också i Kulturföreningen Audiens som gjort föreställningarna ”Från och med i dag” och ”Leaving the dream” på Magasinet i Falun. 

Hon är utbildad fiolpedagog (KMH) och har även examen i Suzukimetodik nivå 1 och 2. Hon har arbetat som fiolpedagog och lärare i musikteori och ensemble på Musikkonservatoriet i Falun, Sjöviks folkhögskola, Erik Sahlström Institutet och kulturskolorna i Falun, Hedemora och Hofors.

Utmärkelser:

Dalecarlia Music Awards ”Årets folkmusik” 2021

Stim stipendium – barnmusik 2023

Östan om havet från ”Jättarna i Vilhelmina” framförd av Maria Jonsson och Ian Carr

Bufärdsmorgon (musik Maria Jonsson, text Jones Erik Andersson) från skivan ”Långt bort i skogen” Sofia Sandén och Maria Jonsson

Vad ska jag göra av Maria Jonsson. Från skivan ”Långt bort i skogen” Sofia Sandén och Maria Jonsson