Om mig

Jag är född och uppvuxen i Skellefteå i Västerbotten. När jag var 9 år började jag spela fiol i musikskolan. Folkmusik har funnits i mitt hem ända sen jag var barn och eftersom min pappa spelade dragspel åt folkdanslaget blev jag snabbt värvad som spelman jag också.
Allt eftersom intresset för folkmusik ökade så började jag åka på olika låtkurser, köpte alla LP-skivor med folkmusik som jag kunde komma över och åkte på stämmor och festivaler som Burträsksvängen, Umeå folkmusik festival och Kaustinen folk music festival i Finland. Efter gymnasiet gick jag en ettårig spelmanskurs (”Jonnykursen”) på Malungs folkhögskola. Ett helt fantastiskt år där jag fick många goda vänner och lärde mig massor med låtar. Jag hade tidigare inte kommit i kontakt med så mycket folkmusik som inte var från övre Norrland. Jag har ett väldigt starkt minne av när jag hörde Kalle Almlöf (lärare på skolan) spela en springlek efter Omas Per. Jag höll på att ramla av stolen, vilken musik!

Efter Malung ville jag vara kvar i Dalarna så jag flyttade till Falun. Hade lite olika ströjobb och spelade så mycket jag kunde i olika folkmusikgrupper. En viktig sådan var Svart Kaffe, en grupp som bildades av den franske durspelaren Jean-Pierre Yvert. Jag var med i Svart Kaffe mellan 1990 och 2003 och under den tiden gjorde vi flera turnéer i Sverige och ute i Europa, mestadels i Frankrike men även andra länder som Belgien, Italien och Portugal. Härlig musik och fantastiska upplevelser är minnen från den tiden.

När jag som 17-åring var på en kurs på Framnäs folkhögskola så var en av ledarna Carina Normansson från Sala. Hennes sirliga, lyriska och vackra fiolspel blev en ledstjärna för mig genom åren. Vi träffades igen i Malung där hon bodde när jag gick på folkhögskolan och jag tog varje tillfälle i akt att spela med henne. Vi har haft ett mycket givande samspel och spelat ihop i flera grupper och på duo och har gett ut en cd ”Änglar” 1997 (Tongång).

Efter studier på Musikhögskolan i Stockholm 1997-2000 flyttade jag tillbaka till Falun där jag jobbar som frilansmusiker och fiolpedagog. Jag undervisar bland annat på Kulturskolan, Musikkonservatoriets folkmusikutbildning och leder Falu spelmanslag. Jag spelar i flera olika grupper som finns presenterade under fliken band. Jag har också vid flera tillfällen jobbat som teatermusiker, senast i Dalateaterns uppsättning av Hemsöborna, (musik av Anders Nygårds) på Hellmansö.

Min viola d’amore, som jag oftast spelar på, är byggd av Tommy Johansson och min fiol är byggd av Hans Lissper